четвъртък, 22 януари 2015 г.

Лекуване на рак с бъз

Бъз (Sambucus) е род двусемеделни растения от около 30 вида, основно разпространени в умерения пояс на северното полукълбо, но има и в южното. Повечето са храсти или ниски дървета. В България виреят 3 вида: черен, червен бъз и бъзак (тревист бъз). 
     Хубаво е да имате предвид, че под наименованието бъз в ботаниката всъщност се разбира дървовидният такъв, а тревистият бъз, за който ние говорим и който е така ценен за здравето ни, се нарича бъзак. В разговорния билкарски речник обаче всеки опитен познавач на билката й казва бъз. Оттам се е зародило и малко промененото й име.
     Тревистият бъз вирее в цяла Европа и Азия и предлага богата палитра от целебни свойства. Цъфти през юли – август в гъсти снежнобели цветчета, събрани като кичести снопчета в голяма китка. Плодовете узряват в края на лятото около септември.
Малките черни плодчета са лечебни, когато са добре узрели, меки и при натиск изпускат гъст тъмновиолетов сок.
     Внимание: зелените или недоузрели плодове, както и семената на зрелите плодове съдържат самбуцин и самбунигрин, които са отровни. И при трите вида бъз плодовете имат високо съдържание на витамин С.
     За рецептата с бъз за лечение на рак са необходими добре узрели плодове бъз
, които приличат на боровинки и се берат в края на август и началото на септември. Плодовете не се мият, нареждат се в големи буркани, като се поставя ред бъз, ред захар, докато стъклените съдове  се напълнят. Последният слой трябва да бъде от захар и да е дебел. Бурканите се покриват с марля, за да може да "диша". Трябва да се съхраняват на тъмно и да се прецедят след 40 дни. Последните няколко дни, съдържанието трябва да се бърка с дървена лъжица, за да се разтвори добре захарта. Може да се направят 2, 3 или 4 буркани, за да има до другата година.
     От сместа се приема по една чаена лъжичка рано сутрин на гладно, 10 минути преди закуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар