Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията.
Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.
Обирането на коренищата започва след като пожълтеят листата на растението. За негова родина се счита Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др. Поради красивите си цветове в България се отглежда и в саксии с декоративна цел. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на ¼ чаена лъжичка. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните". Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. Индийците консумират средно 1,5-2 грама куркума на ден. / ¼ до ½ чаена лъжица/.
Стритите на прах корени на куркумата са основната съставка на жълтото къри. Никоя друга хранителна съставка не притежава нейното противовъзпалително действие.
Както споменахме основната биологично активна съставка на куркумата и куркуминът. В лабораторни условия е доказано , че кукркуминът потиска растежа на много видове рак : на дебелото черво, простатата, белите дробове, черния дроб, стомаха, гърдата, яйчниците, както и левкемията. Той също въздейства и върху ангиогенезата / образуване на нови кръвоносни съдове/ и принуждава раковите клетки да умират.
Не е изненадващо, че заболеваемостта от рак при индийците в сравнение с жителите на западните страни на същата възраст е 8 пъти по-ниска при за рак на белия дроб, 9 пъти по-ниска за рак на дебелото черво, 5 пъти по-ниска за рак на гърдата , 15 пъти при рак на простата и т.н. Според екипа на проф. Агарвил в Хюстън изключителният ефект на куркумата в голяма степен се дължи на способността й директно да взаимодейства с „черния рицар на рака” – ядрения фактор капа-бета , който предпазва раковите клетки от защитните механизми на тялото.
За да се усвои куркумата от организма е нужно да бъде смесена с черен пипер, джинджифил, зехтин и кимион. Най-често обаче, за лечение на туморни образувания се използва т. нар. "Златно мляко". Това е древна индийска напитка, която гарантира здраве и дълголетие и дори има способността да топи раковите образувания , пише e-zdravey.com. Ето рецептата:
Наливате четвърт чаша вода в подходящ съд, към нея прибавяте 1/8 чаена лъжичка куркума , която трябва да е стрита на дребно, и варите около 8 минути. Куркумата може да се намери във всички добре снабдени магазини и магазините за здравословни храни.
В отделен съд се налива 1 чаша мляко и 2 супени лъжици бадемово масло . Ако имате непоносимост към кравето мляко, можете да го замените с козе или със соево. Млякото трябва да заври също. След това двете отвари се смесват на едно място и се бърка енергично, докато се получи течност със златист цвят. За да подсладите сместа, можете да добавите лъжица мед или кафява захар. Златното мляко се изпива, докато е още топло.
Според легендите, сместта укрепва имунната система , костите , ставите и гръбначния стълб . Златното мляко помага също при артрит, действа благоприятно на женските репродуктивни органи , заздравява съня и прогонва депресията и умората .
Няма коментари:
Публикуване на коментар