четвъртък, 22 януари 2015 г.

Лекуване на рак с куркума

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията.
     Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.
     Обирането на коренищата започва след като пожълтеят листата на растението. За негова родина се счита Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др. Поради красивите си цветове в България се отглежда и в саксии с декоративна цел. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на ¼ чаена лъжичка. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните". Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. Индийците  консумират  средно  1,5-2 грама  куркума  на ден. / ¼  до  ½  чаена  лъжица/.
     Стритите  на  прах  корени  на  куркумата са  основната  съставка  на  жълтото  къри. Никоя  друга  хранителна  съставка не притежава  нейното  противовъзпалително  действие.
     Както  споменахме  основната  биологично  активна съставка  на  куркумата  и  куркуминът. В  лабораторни  условия е  доказано  , че  кукркуминът  потиска растежа  на  много  видове  рак : на  дебелото  черво,  простатата,  белите  дробове, черния  дроб,  стомаха,  гърдата,  яйчниците,  както  и  левкемията. Той също  въздейства  и  върху  ангиогенезата / образуване  на нови  кръвоносни  съдове/  и  принуждава  раковите  клетки да  умират.
     Не  е  изненадващо, че  заболеваемостта  от  рак  при  индийците  в  сравнение  с  жителите  на  западните  страни  на  същата възраст  е  8  пъти  по-ниска  при  за  рак  на  белия дроб,  9  пъти  по-ниска  за  рак  на  дебелото  черво,  5  пъти  по-ниска  за  рак  на  гърдата  , 15  пъти  при  рак  на простата  и  т.н. Според  екипа  на  проф. Агарвил  в  Хюстън  изключителният  ефект  на куркумата  в голяма  степен  се  дължи  на  способността  й  директно  да  взаимодейства  с  „черния рицар на рака”   – ядрения  фактор  капа-бета  ,  който  предпазва  раковите  клетки  от  защитните  механизми  на  тялото.
     За  да  се усвои  куркумата  от  организма  е  нужно да  бъде  смесена  с  черен  пипер,  джинджифил, зехтин  и  кимион. Най-често обаче, за лечение на туморни образувания се използва т. нар. "Златно мляко". Това е древна индийска напитка, която гарантира здраве и дълголетие и дори има способността да топи раковите образувания , пише e-zdravey.com. Ето рецептата: 

     Наливате четвърт чаша вода в подходящ съд, към нея прибавяте 1/8 чаена лъжичка куркума , която трябва да е стрита на дребно, и варите около 8 минути. Куркумата може да се намери във всички добре снабдени магазини и магазините за здравословни храни.
     В отделен съд се налива 1 чаша мляко и 2 супени лъжици бадемово масло . Ако имате непоносимост към кравето мляко, можете да го замените с козе или със соево. Млякото трябва да заври също. След това двете отвари се смесват на едно място и се бърка енергично, докато се получи течност със златист цвят. За да подсладите сместа, можете да добавите лъжица мед или кафява захар. Златното мляко се изпива, докато е още топло.
     Според легендите, сместта укрепва имунната система , костите , ставите и гръбначния стълб . Златното мляко помага също при артрит, действа благоприятно на женските репродуктивни органи , заздравява съня и прогонва депресията и умората .

Няма коментари:

Публикуване на коментар